Flyttguide

FLYTTGUIDE

Gör jobbet ordentligt från början så är halva jobbet gjort. Planera din flytt på rätt sätt... följ vår flyttguide så går flytten lätt som en plätt.

RENSA UT

Börja med att rensa ut det som du inte känner att du har användning för längre. En del ska slängas, annat kan skänkas till välgörande ändamål och ytterligare några saker kan ha ett värde som gör det intressant att sälja dem. Kontakta en antikhandlare eller annonsera på någon av alla internetauktioner.

RÄTT ORDNING

Packa inte de saker du behöver först, längst ner i en låda. Tänk efter så skönt det är att snabbt hitta kaffebryggaren, koppar och bestick. Verktyg som du behöver skall heller inte försvinna ner i djupet av någon låda. Det kan också vara bra att ha en ficklampa inom räckhåll, samt tejp för att snabbt kunna laga trasiga kartonger och påsar. Satsa på riktiga flyttkartonger som håller, det lönar sig i längden, både vad gäller tid och pengar. Ett hushåll med två personer behöver mellan 20 och 30 flyttkartonger. Kartonger kan du köpa hos flyttfirman, i byggvaruhuset eller hos pappersgrossisten.

NUMRERA

Ett bra sätt att hålla ordning är att numrera alla kartonger och i ett kollegieblock skriva ner vad som finns i varje kartong. Det hjälper dig att hålla ordning på alla saker samtidigt som det är lätt att förmedla denna information till andra som hjälper till i flytten. Planera sedan till vilket rum respektive kartong skall bäras så kommer det mesta på rätt plats redan från början. Det spar mycket tid och energi när allt sedan skall packas upp.

TUNGT OCH LÄTT

Böcker är tunga, kläder är lätta. Packa böcker i papperskassar, vilket ger en lagom vikt. Anlitar du en flyttfirma är det dock bättre att packa även böcker i flyttkartonger eftersom det inte går att stapla kassarna på varandra. När det gäller kläder går det också att tänka till. Om du har begränsat med lastutrymme i bilen kan det vara en idé att packa kläder och textilier i plastsäckar för att kunna utnyttja alla skrymslen och vrår i lastutrymmet. De blir då också så lätta att bära in att även barnen kan hjälpa till. Anlitar du en flyttfirma kan kläderna läggas tillsammans med böcker i flyttkartonger. Det ger en bra fördelning mellan vikt och volym.

LUFT SKYDDAR

Packa ömtåliga saker i bubbelfolie, d v s en tjock plastfolie som innesluter många små luftbubblor, det ger ett bra skydd samtidigt som den är lätt. Tidningspapper fungerar också, om än inte lika skyddande. Stora vitrinskåp kan man inte gärna lägga ner i en låda. Ett bra sätt att skydda glaset är därför att spänna filtar eller mattor över dem under transporten. För den som vill vara mer avancerad i sina skyddsåtgärder är tunn masonit som skärs till och tejpas fast framför glaset ett bra tips.

 

ANVÄND HJUL

För att flytta stora och tunga möbler och flyttkartonger bör man ta hjälp av redskap. Någon form av vagn/kärra är därför bra att ha. Det gör det lätt att flytta skåp, tvättmaskiner och annat som är tungt att bära.

Lycka till med flytten!


 StenstadsMäklarna

Kyrkogatan 5
852 31 Sundsvall
Tel 060-12 64 30
sundsvall@stenstadsmaklarna.se
 

Dela med dig