loggo original
Amorteringsunderlag

Amorteringsunderlag

Ett amorteringsunderlag är ett viktigt dokument när du vill flytta ditt bolån till en ny bank. Det innehåller detaljer om dina nuvarande amorteringskrav, vilket hjälper den nya banken att erbjuda rättvisa lånevillkor. Läs vidare för att förstå vad ett amorteringsunderlag innehåller och hur det kan påverka dina låneförhandlingar.

 

Vad är ett amorteringsunderlag och varför behövs det?

Ett amorteringsunderlag är ett dokument som är avgörande när du önskar överföra ditt bolån till en ny bank. Det specificerar detaljerna kring dina nuvarande amorteringskrav, vilket är nödvändigt för den nya banken att känna till för att säkerställa rättvisa och korrekta lånevillkor.

 

Nyckelinformation i ett amorteringsunderlag

 • Månadsamortering: Visar hur mycket du betalar av på lånet varje månad.
 • Skuldbelopp: Anger storleken på den skuld som dina amorteringar bygger på.
 • Värdering av bostaden: Det fastställda värdet på din bostad som används för att beräkna amorteringen.
 • Amorteringsgrundande datum: Det datum då värdet på bostaden fastställdes. Detta värde är giltigt i fem år.

Varför är amorteringsunderlaget viktigt?

 1. Överföring av bolån: Banken du vänder dig till behöver underlaget för att utvärdera och möjligen förbättra de villkor du hade hos din tidigare bank.
 2. Regelverk: Finansinspektionens regler kräver att bankerna har ett amorteringsunderlag innan de hanterar övertagandet av bolån.
 3. Förhandling av villkor: Dokumentet kan utgöra grunden för förhandlingar med din befintliga bank om förbättrade lånevillkor, inklusive lägre räntor och övriga fördelar.

 

Vad är amorteringsunderlag

Hur beställer man ett amorteringsunderlag?

För att beställa ett amorteringsunderlag måste du kontakta din bank. Detta görs ofta antingen genom en handläggare eller digitalt via internetbanken och kan ta från några dagar till en vecka.

Här är telefonnumren till några av de vanligaste bankerna för att beställa ett amorteringsunderlag:

 • Nordea: +47 815 58 200
 • SEB: +46 771 365 365
 • Handelsbanken: +46 771 77 88 99
 • Swedbank: +46 771 22 11 22
 • Danske Bank: +45 70 152 151

 

Vanliga frågor och svar

 

Hur får jag ut amorteringsunderlag?

Kontakta din bank och begär amorteringsunderlag genom deras kundservice eller internetbank. De flesta banker har en specifik process för att tillhandahålla detta dokument.

Vad kostar ett amorteringsunderlag?

Kostnaden kan variera beroende på bank. Hos många banker är det gratis, men vissa kan ta ut en avgift på cirka 200-500 kr.

Hur beställer man amorteringsunderlag från Swedbank?

Logga in på Swedbanks internetbank, gå till “Mina lån” och välj “Beställ amorteringsunderlag”. Alternativt kan du kontakta deras kundservice.

Var hittar jag amorteringsunderlag Nordea?

Logga in på Nordeas internetbank, gå till “Lån” och välj “Beställ amorteringsunderlag”. Du kan också ringa Nordeas kundservice för hjälp.