Sjuk under semestern – så funkar det

En semester är ett efterlängtat inslag efter intensiva arbetsveckor. Kanske planerar du en långresa till milslånga sandstränder och lata dagar vid poolen? Du kanske spenderar din tid på lantstället eller ute på sjön? Oavsett vart du väljer att spendera din semester, är det en tid för avkoppling och nedvarvning. En tid där du kan släppa arbetsrelaterade krav och måsten. Och plötsligt, mitt i ditt semesterfirande, vaknar du en morgon med feber och ont i halsen. Vad gör du då?

Vi är nog många som kan relatera till sjukdom under semestern och många upplever att sjukdom kommer som ett brev på posten så snart man satt sig i solstolen. Men vad gäller egentligen när man drabbas av sjukdom på semestern och vad har jag rätt till? I detta inlägg kommer vi reda ut vad du gör om du eller ditt barn blir sjuk under din semester.

Om du blir sjuk under semestern

En semester är en lagstadgad rättighet som du har som anställd. Omfattningen och hur mycket semesterersättningen hamnar på, beror på din anställningsform. Du har rätt att avbryta din semester och ansöka om sjukdom enligt lag. Arbetsgivaren har rätt att kräva ett sjukdoms intyg av dig för att kunna säkerställa att du har lagstadgad rätt att få avbryta din semester.

Det är i första hand din arbetsgivare som bedömer om du ska bli ersatt via sjuklön. Detta gäller från första sjukdagen till och med dag 14. Därefter behövs ett sjukintyg och ärendet går vidare till försäkringskassan. Det finns särskilda regler och bestämmelser kring insjuknande vid utlandsvistelse. Kolla även med ditt försäkringsbolag för att ta del av eventuella förmåner som erbjuds hos dem.

Om ditt barn blir sjukt

Ett barn som insjuknar under semester har du rätt att ansöka om vab – vård av barn. I samband med att du ansöker om vab ska du även meddela din arbetsgivare att du avbryter din semester till förmån för det som heter vab. Istället för semesterersättning eller semesterlön kommer du att få ut det som kallas för tillfällig föräldrapenning.

Så påverkas din lön

Vid sjukdom så avbryts din semesterersättning och övergår till sjuklön. Det innebär att beroende på din anställningsform och omfattning så påverkas din semesterlön på olika sätt. Din vanliga lön påverkas inte på grund av att du behöver övergå till sjuklön eller tillfällig föräldrapenning.

När du valt att avbryta din semester har du rätt att ta de förlorade semesterdagarna vid ett annat tillfälle. När detta skall göras är någonting du och din arbetsgivare kommer då överens om. Du har alltid rätt till din lagstadgade semester och därmed också rätt att nyttja alla dagar inom aktuellt kalenderår. Man får aldrig byta vab mot semesterdagar.

Sjukintyg

Oavsett om det är du eller ditt barn som insjuknat är det lämpligt att uppsöka en läkare för att som kan styrka sjukdom via ett sjukintyg. Vanligtvis vill en arbetsgivare ha en bekräftelse vid sjukdom som vara längre än 14 dagar. Men din chef har rätt att kräva intyg redan efter dag sju. Så säkra din semester och besök en läkare för att inte gå miste om rätt typ av ersättning och behålla förlorade semesterdagar.

Friskanmäla sig

Precis som det är viktigt att anmäla sig sjuk är det lika viktigt att anmäla sig frisk. När du eller ditt barn insjuknar under semestern är det extra noggrant att återanmäla tillfrisknande. 

Sammanfattningsvis så är det en lagstadgad rättighet att ta ut semester. Du har även rätt att avbryta din semester om du eller ditt barn blir sjuk. Anmäl din sjukdom i enlighet med de rutiner som finns på din arbetsplats och få gärna ett sjukintyg. Så snart du är frisk igen som bör du friskanmäla dig.

Trevlig sommar!