loggo original
Planera din flytt

Så planerar du din flytt – 5 smarta tips

Att flytta kan vara en av livets mest stressfyllda upplevelser. Rätt planering och förberedelse kan dock göra processen betydligt smidigare.

I den här artikeln har vi samlat ihop och delar med oss av fem värdefulla tips för att effektivisera din flytt.

Förberedelser inför flytten

Börja med att skapa en detaljerad flyttchecklista och en tidslinje. Detta hjälper dig att hålla koll på allt från att säga upp abonnemang till att packa lådor.

Inventera ditt hem och bestäm vad som ska följa med till den nya bostaden och vad som kan säljas eller skänkas bort.

Genom att börja i god tid undviker du onödig stress i sista stund.

Uppskatta och budgetera din flytt

Nästa steg är att besluta om du ska anlita en flyttfirma eller om du planerar att göra flytten själv. Begär offerter från flera flyttfirmor för att jämföra priser och tjänster, vi kan till exempel rekommendera JC Flytt och Städ som är verksamma i stora delar av södra Sverige, och som alltid tar fasta priser på sina flyttfirmor.

Upprätta en budget som inkluderar alla kostnader förknippade med flytten, inklusive flyttkartonger, packmaterial och eventuella övernattningskostnader. Det finns flera sätt att minska kostnaderna på, till exempel att packa själv och att rensa ut saker du inte längre behöver.

Packningstips och organisation

Att packa effektivt är avgörande för en smidig flytt.

Investera i kvalitativa packmaterial och börja packa i tid. Använd ett system för att märka dina lådor, till exempel genom att ange innehåll och vilket rum de tillhör i det nya hemmet. 

Tunga föremål bör placeras i mindre lådor för att underlätta hanteringen. Ömtåliga föremål behöver extra skydd och bör märkas tydligt.

Glöm inte att planera in viktiga dagar och annan logistik

Det är också viktigt att du koordinerar flyttdagen noggrant. Om du anlitar en flyttfirma, bekräfta datum och tid väl i förväg. Informera vänner och familj om du behöver extra hjälp. 

Se till att du har tillgång till både ditt gamla och nya hem på flyttdagen för en smidig överlämning av nycklar. Kom ihåg att göra en adressändring och att överföra eller teckna nya abonnemang för till exempel el, internet och försäkringar.

Detta behöver du göra efter flytten

När du väl har flyttat in i ditt nya hem börjar uppackningsprocessen. Planera i vilken ordning du vill packa upp för att göra det så effektivt som möjligt. Det är ofta enklare att börja med köket och badrummet för att sedan gå vidare till vardagsrum och sovrum.

Använd denna tid till att göra ditt nya hem personligt och inbjudande. Och glöm inte att uppdatera din adress hos myndigheter och andra viktiga instanser för att slippa krångel och onödiga problem längre fram i tiden.